Egyensúly Annával

Egyensúly Annával

Egészséges nasik

2023. július 03. - Egyensulyban

egeszseges-nassolni-valo.jpg

 

Régen írtam, elég sűrű volt a nyár eleje, de se az edzést és az egészéges táplálkozást nem adtam fel. A nassolni való mindig kritikus eleme az életmódváltásnak. Íme néhány egyszerű recept, amelyek segítségével könnyen elkészíthetsz egészséges nasikat.

  1. Puffasztott quinoa mix: A puffasztott quinoa kiváló alap lehet nasikhoz. Egy tálban keverj össze puffasztott quinoát, apróra vágott mandulát, diót, és egy kevés aszalt gyümölcsöt, például mazsolát vagy áfonyát. Adj hozzá egy csipet tengeri sót és fahéjat ízlés szerint. Ez az egyszerű keverék energiát ad és kielégíti a ropogtatni vágyást.

  2. Zöldségek és hummusz: Vágj fel sárgarépát, uborkát, paprikát és más kedvenc zöldségeidet rúdakra vagy szeletekre. Készíts egy adag házi hummuszt (például csicseriborsóból, citromléből, fokhagymából és tahiniből). A friss zöldségek ropogósak és vitaminokban gazdagok, míg a hummusz egészséges zsírokat és fehérjét biztosít. A korábban emlíett egészséges hidegen sajtolt olajokkal locsold meg és garantált az ízbomba.

  3. Sötét csokoládéból készült gyümölcsfalatkák: Olvaszd meg egy kis mennyiségű minőségi sötét csokoládét (legalább 70% kakaótartalommal) vízgőz felett. Meríts bele gyümölcsdarabokat, például szamócát, banánt vagy narancsot, majd tedd őket egy pergamentpapírral bélelt tálcára, hogy megdermedjenek. Ez az egyszerű és egészséges desszert egyaránt kielégíti a csokoládé utáni vágyat és a gyümölcs édességét.

  4. Sült csicseriborsó: Öblíts le és csöpögtesd le egy konzerv csicseriborsót, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, és fűszerezd ízlés szerint (például füstölt paprikával, kurkumával, sóval és borsal). Süsd őket előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára pirulnak. A ropogós csicseriborsó remek fehérjeforrás és ízletes nasiként is fogyasztható.

Remélem, hogy ezek az egyszerű, de ínycsiklandozó receptek inspirálnak téged is az egészséges nasizásra. Az életmódváltás nem kell, hogy lemondással járjon - csak meg kell találni az egészséges alternatívákat, amelyek megfelelnek a vágyainknak és szükségleteinknek. Egészségünk megőrzése mellett a finom falatokat is élvezhetjük!

Lenmagolajos chia puding

Sokat keresgéltem, hogy milyen regeli válna be, ami egyszerűen elkészíthető, tápláló és egészséges is. Az egyszerű és egészséges lenmagolajos chia puding nagyszerű reggeli, amely magas rost-, fehérje- és omega-3 zsírsav-tartalmának köszönhetően segít fenntartani az egészséget és az optimális agyműködést. Nekem a Pödör lenmagolaj vált be. A lenmagolaj gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek elősegítik a szív egészségét, csökkentik a gyulladást és javítják az emésztést.

 

yulia-khlebnikova-gipvq6g_zjy-unsplash.jpg

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze chia mag
  • 1 csésze mandulatej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 1 evőkanál lenmagolaj
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup
  • friss bogyós gyümölcsök (pl. málna, áfonya, eper) és mandula szeletek, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a chia magot a mandulatejjel, majd hagyjuk állni kb. 5 percig.
  2. Keverjük hozzá a lenmagolajat, a vanília kivonatot és az édesítőt.
  3. Keverjük jól össze az összetevőket, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára, vagy akár egész éjszakára.
  4. Tálaljuk friss bogyós gyümölcsökkel és mandula szeletekkel tetején.

Jó étvágyat kívánok!

Termi edzés tapasztalatai

A korábbi posztban említettem, hogy az életmódváltásban mennyire fontos a mozgás. A séta melett elkezdtem a terembe járást. Az alábbiakban megosztom veled néhány tapasztalatomat a termi edzéssel kapcsolatban, remélhetőleg hasznosak lesznek számodra is.

Először is, az első edzés minden új helyen mindig kicsit ijesztő lehet, de ne aggódj, hamar bele fogsz tanulni az új környezetbe és a terem szabályaiba. Én azt javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot az edzőkkel vagy a terem alkalmazottaival, és kérj segítséget, ha szükséged van rá.

fitness.jpg

Másodszor, az edzések változatosak lehetnek, és sokféle edzéstervet kínálhatnak. Nekem személy szerint nagyon tetszik, hogy a teremben vannak különböző gépek és eszközök, amikkel változatosabbá tehetem az edzéseimet. Emellett az edzők is sok segítséget tudnak nyújtani azzal kapcsolatban, hogy milyen edzések felelnek meg a céljaidnak illetve segítenek a gépek megtanulásában.

Harmadszor, az első néhány edzés során az izmaid valószínűleg fájni fognak, de ne aggódj, ez normális! Az izmoknak időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új edzéstervhez, ezért fontos, hogy ne hagyd abba az edzést, csak mert nehéz vagy fájdalmas volt. Az izmok fájdalmai egy idő után csökkenni fognak, és erősebb, fitt testet fogsz kapni cserébe.

Negyedszer, ne felejtsd el, hogy az edzés mellett az étkezésed is fontos szerepet játszik a tested formálásában. Próbálj egészséges, tápláló ételeket fogyasztani, és kerüld az édességeket, a szénhidrátokat és a magas zsírtartalmú ételeket, figyelve arra, hogy minél több telítetlen zsírsav legyen benne.

Összefoglalva, a termi edzés egy fantasztikus lehetőség az egészségesebb életmód eléréséhez. Remélem, hogy a tapasztalataim hasznosak lesznek számodra is, és további sikeres edzéseket kívánok neked!

Sok saláta, rost, gyümölcs és hidegen sajtolt olajok

Biztos voltam benne, hogy nem úszom meg és az egészséges táplálkozással kell kezdenem. Az étkezésünk minősége befolyásolja az egész szervezetünket, így a testünk és az elménk is jobban működik, ha megfelelő tápanyagokat kap. Hihetetlen, de már az első napokban éreztem a pozitív hatását. Egy barátnőm saláta őrült, nekem teljesen kimaradt az életemből, így minden új volt, amit mutatott. Én maximum annyit tudtam, hogy egy kis olívát öntök a csomagolt salátámra és akkor az úgy jó. 

salata.jpg

Nála találkoztam a növényi olajokkal, pontosabban a hidegen sajtolt olajokkal. Mielőtt elkezdtem locsolni az alaposságom itt is kütközött és alaposan utánaolvastam. A hidegen sajtolt olajok olyan növényi olajok, amelyeket kíméletes mechanikai eljárással állítanak elő, anélkül hogy hőt alkalmaznának. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az olajok megőrizzék a tápanyagaikat és az ízüket. A hidegen sajtolt olajok íze intenzívebb mint az olajok, amelyeket magas hőmérsékleten állítanak elő. Ezt egy íz próbával hamar érezni fogjátok, összehasonlíthatatlan a kettő.

És a lényeg, az egészséges összetevők. A hidegen sajtolt olajokban lévő esszenciális zsírsavak, például az omega-3 és az omega-6, nagyon fontosak az egészség szempontjából. Ezek a zsírsavak javítják az agy működését, segítik a szív egészségét, és elősegítik az egészséges bőr és haj növekedését. A hidegen sajtolt olajokban a zsírsavak koncentrációja magasabb, mint azokban az olajokban, amelyeket magas hőmérsékleten állítanak elő, így ezek az olajok sokkal táplálóbbak.

Az egyik legfontosabb előnye a hidegen sajtolt olajoknak az, hogy tartalmaznak egy nagyon fontos zsírsavat, az omega-3-at, amelyet szervezetünk nem képes előállítani, így fontos, hogy ezt az anyagot az étrendünkkel juttassuk be. Az omega-3 zsírsavak számos előnnyel járnak, például segíthetnek csökkenteni az érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát.

Ezen kívül kiváló forrásai lehetnek az E-vitaminnak, amely egy erős antioxidáns, és hozzájárulhat az egészséges bőr és haj fenntartásához. 

Amitől elájultam, hogy nem csak salátára, hanem a reggeli műzlihez is szuper. Majd hozok egy-két receptet.

Lelkesen a kilók elllen, sikerülni fog?

Szeretném megosztani veletek az én történetemet az életmódváltással kapcsolatban. Évek óta küzdök a túlsúllyal, és úgy döntöttem, hogy végre elindulok az egészségesebb életmód felé vezető úton.

Az első hétem nem volt egyszerű. Sok kísértésbe estem, és nehéz volt ellenállni az édességeknek és a nehéz ételeknek. Azonban ahelyett, hogy magamba uhanok, úgy döntöttem, hogy inkább pozitív maradok és folytatom az erőfeszítéseimet. Nem vot könnyű!

valtas.jpg

Elkezdtem figyelni az étkezéseimre és az ételek minőségére. Először is megpróbáltam az ételeket házilag elkészíteni, és eldöntöttem, hogy kerülöm a feldolgozott ételeket és az édességeket. Emellett növeltem a zöldség- és gyümölcsfogyasztásomat is, hogy több tápanyaghoz jussak. Ezekeről, majd részletesebben írok később.

A testmozgás is nagyon fontos szerepet játszik az életmódváltásomban. A fokozatosság elvét követve, elkezdtem sétálni minden nap legalább 30 percet, és feliratkoztam egy terembe is. 

Az első héten megtapasztaltam, hogy milyen nehéz megszabadulni a rossz szokásaimtól, de ugyanakkor azt is éreztem, hogy jó úton járok az egészségesebb életmód felé. Még ha kisebb lépésekkel is haladok, de biztos vagyok benne, hogy el fogom érni a célomat.

Tisztában vagyok vele, hogy az életmódváltás nem egy pillanat alatt történik meg, és az első héten már láttam, hogy rengeteg munka áll előttem. De amikor átgondolom az egészségem fontosságát, akkor azt látom, hogy minden erőfeszítés megéri. A célom az, hogy jobban érezzem magam a bőrömben, és egészségesebb, kiegyensúlíozottab és boldogabb életet éljek. Azt is látom, hogy iszonyats mentális erőre lesz szükségem, de kitartó leszek! 

süti beállítások módosítása